Zoon twee of hoe zal ik hem noemen? …”Remco”, wordt bijna 4 dus tijd voor een afsluitende Cito.  Op weg naar de volgende stap lonkende de schoolbanken voor hem. Na alle ervaringen van zoon één “William”, wacht je als ouder met gemengde gevoelens de uitslagen af. Met rekenen is een mooie score te zien die mooi aan de bovenkant van het gemiddelde zit. Een eerste slaak van verlichting en trotsheid.

Het volgende velletje, taal. Een nog mooiere score ligt voor mijn neus. Waar hij vorig jaar nog aan de onderkant van het gemiddelde zat. Laat het schema nu totaal iets anders zien. De tabel was net hoog genoeg voor zijn score. En de lijn tussen ijkpunt 1 en dit ijkpunt is steiler dan menig Alpen etappe.

Warm en lachend roep ik naar Remco “dat heb je goed gedaan, wat een mooi rapport” Gelijk komen de woorden “nee hij is niet mooi”. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven. Een kaft met een saai poppetje en een stempel en de velletjes achter de kaft vertonen alleen letters en cijfers in dat wat geen kleur is, zwart. Een mooi rapport bestaat niet uit een inhoud waar je blij van wordt. Een mooi rapport heeft vrolijke kleurtjes of anders hier en daar een afbeelding van Cars en het liefst nog van een draak.

Overduidelijk herken ik kenmerken van mezelf, als je iets anders kan uitleggen dan doet hij het. En dat is dan net zoals bij mij zijn valkuil. Ieder kind zal bij het zien van die rode rechthoekjes op twee palen en met twee gleuven, zeggen “brievenbus”. Remco dus niet, die zegt zonder blikken en blozen gewoon “postagentschap”. Tja dat is volgens de Cito toch wel iets anders, dus niet de perfecte score.

Ach niet die perfecte score, toch voelt het bij mij perfect. Als hij nu al voor iets simpels een veel mooier woord weet voort te brengen. Als hij dat nu al doet oh wat ben ik dan nieuwsgierig waar het toe zal gaan leiden. Wanneer zal hij zijn eerste schrijfwedstrijd winnen met verbluffende teksten en gedichten als winnaar mogen voordragen die menig volwassene zal doen zwijmelen. Als hij later maar niet gaat bloggen, dan raak ik al mijn lezers kwijt!

Een reactie maakt mij blij

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.