Jezelf zijn, echt je zelf zijn dat is het mooiste wat je uit het leven kan halen. Ik weet dat vele van mijn volgers het hier mee eens zijn. En vele mensen die ik volg verkondigen dit ook. Allemaal met een andere formulering maar in basis komt het neer op wat ik in de eerste zin van deze blog schrijf.

De ene persoon heeft een gebeurtenis nodig om er achter te komen wie hij/zij daadwerkelijk is. Een ander voelt het aan. Wanneer een persoon op een bepaald moment weet wie hij/zij is, ondergaan ze een proces. Sommige mensen kunnen dat proces zelf sturen en andere roepen hierbij hulp in. Allemaal niks mis mee. Het eind doel is mooi.

Maar wat wanneer een paar gesprekken met je zelf of met een coach of psycholoog niet voldoende is om je zelf te kunnen zijn of je zelf te worden. Als je genderdysforisch bent en weet dat je als persoon niet het lichaam hebt wat bij jou als persoon past. Je je ochtend ritueel feitelijk wilt veranderen. Niet meer wilt dat je je eerst moet scheren, je wilt je nagels lakken als ochtend ritueel. Of wanneer juist het scheren een ochtend ritueel is wat bij jou past. Dan is er veel meer nodig om je zelf te zijn.

Gelukkig is onder andere bij het VU een heel team opgericht. Een heel team dat die personen begeleid en wanneer het nodig is die personen dan ook het lichaam kunnen geven die bij zichzelf passen, waarmee zij hun eigen ochtend ritueel kunnen hebben. Het inrichten en het behouden van zo’n team kost geld. Wanneer dan de geld kraan wordt dicht gedraaid, kan het team niet doen wat zij willen en komt er een patiënten stop. Deze stop moeten wij een halt toe roepen.

Zoals de trouwe lezers van mijn blog waarschijnlijk wel weten is mijn oudste zoon genderdysforisch. Hij is bijna zeven jaar dus het duurt nog wel even eer hij daadwerkelijk bij het genderteam, gezamenlijk met zijn ouders, zal gaan aankloppen.  Ik moet er niet aan denken dat er tegen die tijd helemaal geen geld meer beschikbaar wordt gesteld. Dan wordt voor mijn zoon de mogelijkheid ontnomen om zichzelf te zijn en zijn eigen rituelen te hebben. Ik breng dit niet alleen voor mijn zoon onder de aandacht ook voor alle andere mensen die die hulp nu nodig hebben om zichzelf te worden.

Daarom vraag ik jullie allemaal om een klein ritueel aan de dag van vandaag toe te voegen. Teken deze petitie, en behoud voor eenieder de mogelijkheid om zichzelf te zijn met haar/zijn eigen ochtend rituelen.

lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d4m1 

2 comments on “Voeg een ritueel toe aan vandaag (#wot 2, #petitie)
  1. Rick schreef:

    Ik heb het geluk dat ik al op de lange wachtlijst stond vóór de patiëntenstop, maar de situatie is echt schrijnend. Gisteren was voor mij een grote dag, ik kreeg te horen dat mijn behandeling eindelijk gaat beginnen, voor veel mensen na mij niet meer…
    Leven in een verkeerd lijf is geen leven. Iedereen heeft het recht zichzelf te mogen zijn.

  2. ommdenker schreef:

    Bedankt voor je toevoeging

Een reactie maakt mij blij

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.