Pijn voelen doordat iemand waarvan je houdt iets doet. We kennen het allemaal, grote pijn en kleine pijntjes. Deze pijn kan allerlei oorzaken hebben en is meestal terug te leiden tot jezelf. De pijn door leugen en bedrog neem ik met dit stukje omdenken niet mee, omdat die oorzaak vaak niet bij je zelf ligt, waardoor je er zelf geen invloed op hebt. Gelukkig blijven er nog genoeg pijntjes over die wel in de categorie passen om, om te denken. Natuurlijk pijn is niet iets wat je associeert met een geluksgevoel, maar toch schrijf ik hier bewust gelukkig.

Ik schrijf gelukkig omdat deze pijn jou iets leert. Iets leert over jou verwachtingen en de mate van los hebben gelaten. Deze pijn zal je het meest ervaren in de begin jaren van een relatie. Juist in het begin van een relatie ben je beide nog aan het zweven van dat roze gevoel van verliefdheid. Een gevoel wat je het liefst zo lang mogelijk vast houdt. Toch komt er altijd dat moment dat je terug op aarde komt en het zweven voorbij is. De ene keer is de landing zacht en een andere keer is die landing wat harder en zal je pijn ervaren. Vaak is een niet uitgesproken verwachting dan de oorzaak.

Logisch want wanneer je nog aan het zweven bent heb je niet pen en papier bij je om een lijstje te maken met de verwachtingen die je hebt van elkaar. Nee beide armen en handen gebruik je om elkaar vast te houden en van wolk naar wolk te hoppen. De eerste landing die jij dan maakt op aarde en de pijn die jij voelt zal jou dan duidelijk maken dat er verwachtingen zijn die uitgesproken dienen te worden. Bij meerdere verwachtingen die uitgesproken zullen worden, kan er pijn ontstaan, omdat deze niet helemaal aansluiten bij jou eerste gevoel. Een bijkomend voordeel van de eerste landing is, dat je kan gaan loslaten. Op aarde kan je elkaar niet de hele tijd vasthouden. Hierdoor zal de een of de andere beperkt worden. Beperkt worden in zijn/haar eigen ontwikkeling en hierdoor ook jou eigen ontwikkeling.

Het voelen van pijn is dus een signaal van andere verwachtingen en niet los hebben gelaten. De oorzaak van de pijn bij de andere neer leggen heeft dan ook geen nut. Alleen jij zelf kan wat aan die pijn doen en die pijn wegnemen.

Wanneer je die pijn dus oppakt en eerlijk naar binnen kijkt kan je wat aan die pijn doen. Je kan de verwachtingen bespreken of voor jezelf beoordelen of de verwachtingen reëel waren. Hierdoor kan je bij jezelf de verzachten en zelfs wegenemen. Verwacht niet dat dit in één dag zal gebeuren, maar geeft het de tijd die het nodig heeft. Natuurlijk zal het niet bij dat eerste pijntje blijven en zullen er meer volgen. Maar bij de eerste afhandeling van de pijn heb je ervaring opgedaan met jezelf en zal je de pijn steeds sneller bij jezelf weg kunnen nemen.

De pijn zit in jezelf dus ben je zelf ook de oplossing.

One comment on “Van liefde naar pijn naar geluk

Een reactie maakt mij blij

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.