Materialisme is de filosofisch gezien, de werkelijkheid uiteindelijk herleidt tot materie. Dit vertaald naar levenshouding betekend het dat er een overmatig verlangen is om te consumeren en materiële zaken te verwerven.  Materialisme is iets wat al heel lang bestaat en ook altijd zal blijven bestaan. Voor mensen is het de drijfveer geweest om de wereld rond  te reizen, zaken te ontwikkelen en behoeftes te creëren. Dit heeft minder leuke zaken opgeleverd maar heeft ons ook zaken gebracht waar we nu allemaal gebruik van maken. Hierdoor is het best lastig een waarde oordeel aan materialisme, in het algemeen toe, te kennen.

Wanneer mij dan gevraagd wordt het materialisme om te denken is voor mij belangrijk als eerst het probleem helder te maken. Mijn in ziens zit het probleem niet zo zeer in het willen consumeren en het verwerven van materiele zaken. Het probleem zit in dat ene woord, overmatig en dan voornamelijk op het persoonlijke vlak. We kennen allemaal wel dat gevoel wat je krijgt wanneer je eindelijk dat leuke jurkje of die mooie stereo koopt en dan trappelend van ongeduld naar huis gaat. Een tijdelijk gevoel van geluk vult je dan, waar mijn in ziens niks mis mee is. Maar wanneer je als mens dit gevoel alleen nog maar verkrijgt van het aanschaffen en consumeren, dan hebben we het dus over materialisme. Je zou bijna over een verslaving kunnen spreken, en heb je als mens een probleem.

Veel materialisten ervaren hun gedrag niet als probleem. Het is hun levenswijzen en kopen en kopen, en leven met hun hoofd in plaats van in hun gevoel. Deze mensen denken gelukkig te zijn maar kennen niet meer het echte gevoel van geluk. Het gevoel van geluk welke je als kind toch veel sneller ervoer wanneer je van je moeder of vader een knuffel of schouderklopje kreeg. Je wordt namelijk niet als materialist geboren. Als materialist ben je dus vergeten hoe je kan voelen.

Hoe weer te kunnen voelen, daar zit dan mijn in ziens de oplossing in. Dit kan alleen wanneer je de situatie om je heen veranderd. Neem het voorbeeld je wilt gaan afvallen maar werkt in een banketbakkerij. Continu wordt je bloot gesteld aan verleiding dan wordt het erg lastig om je aan je dieet te houden. Zo werkt het dus voor materialisten ook. Je moet weg van de verleiding. Geen buurman om je heen die weer eens een grotere auto koopt geen buurvrouw die wel die nieuwe Versace jurk koopt. Ga ergens een periode wonen/leven waar je niet wordt bloot gesteld aan die verleiding en neem je gezin mee. Ga weer praten met elkaar ga weer spelletjes doen. Ga weer voelen wat geluk is.

Praktisch gezien zal dit voor iedereen zijn weg gelegd, maar het is wel de essentie van de verandering. Eerst de situatie aanpassen. De situatie aanpassen zal voor iedereen een andere aanpassing zijn en is dus maatwerk.

Wanneer ik het omdenken van materialisme kort samenvat komt het neer op weer gaan voelen door en in een veranderde situatie.

Een reactie maakt mij blij

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.