Wat doe je als vader van een zoon die zegt dat hij voelt dat hij een meisje is?
Ten eerste steun je je kind. Je laat hem zoveel mogelijk in zijn waarde. Aanvaart zijn gedrag.  Gedrag dat gewoonlijk aan meisjes wordt toegeschreven.
Je komt als vader ineens voor heel veel vragen te staan. Natuurlijk ga je er dan over lezen.
Ik ben er ook nog eens over gaan schrijven. Ik was bezig met een zoektocht. Niet specifiek op weg met een doel. Toch heeft het geleid tot iets moois. Mijn openheid creëerde niet alleen begrip, maar heeft ook voor een inspiratie gezorgd. Zo mooi dat ik er deze blog aan wijd.

 

Ongeveer een maand terug ontstond er een Twitter-sessie met Jolanda. Al Twitterent toonde zij  belangstelling in het onderwerp.  
‘Mag ik hier iets over schrijven’,  vroeg zij plotsklaps.  
Voor ik het wist, beantwoordde ik haar vraag volmondig met: ‘Ja!’
We gingen diepgaander met elkaar praten. Haar inspiratie werd alleen maar groter. En mijn humeur alleen maar zonniger. Binnen de kortste  tijd ontstond het idee om een boek te ontwerpen. Een boek met illustraties over wat genderdysforie in essentie is. Geen ingewikkeldheden en geen complexe problemen. Integendeel. Het moest gewoon een leuk boek zijn dat duidelijk iets illustreert én daarom ook geschikt is voor jonge kinderen.

 Het initiatief van haar overspoelde mij met  warmte. Met elk gesprek dat volgde, werd ik alsmaar blijer. Haar kinderen zijn inmiddels bij de opbouw van de verhaallijn in het boek betrokken.  En met haar enthousiasme wist ze ook andere mensen bij het ontwerpproces te betrekken.  Ik noem bij naam Hans Tilman, deskundige op het gebied van sekse en seksualiteitsontwikkeling bij jongeren. Hij tevens creatieveling in Vaaggrond (alias Owen van Buuren). Illustrator Anita de Vries sloot zich ook bij dit initiatief aan.

 Vorige week heb ik de eerste teksten en illustraties mogen zien. Ik was ontroerd. Ik ben ervan overtuigd dat dit een mooi boek wordt. Een duidelijk boek. Het wordt ook een boek dat er vreemd genoeg nog steeds niet blijkt te zijn. Uiteraard  stroomt er nog heel wat water door de zee voordat het boek klaar is. Een boek dat je echt in je handen kunt houden. Maar samen vormen wij met elkaar een goed gezelschap dat co creatief tot een mooi resultaat zal komen.

 Daarom ben ik heel blij dat ik Jolanda, Hans en Anita heb mogen leren kennen. In deze blog laat ik ze weten dat ik ze dankbaar ben.

 Dit boek vraagt erom om gedrukt te worden. Nu hoop ik dat er mensen zijn die ook in het verschijnen van dit boek gaan geloven. Een boek dat vaders en moeders met kinderen in gelijksoortige omstandigheden kan helpen. Die bereid zijn om het verschijnen van dit boek mogelijk te maken. Dat zou namelijk heel veel jongens en meisjes en hun opvoeders het bijzondere maar ook het gewone van genderdysforie kunnen laten inzien. Daar wordt iedereen beter van.

9 comments on “Boek in de maak!
 1. De Bruyn rolande schreef:

  Proficiat ….wordt zeker een succes…van harte …)

 2. Mark Mark schreef:

  Dank je 😀

  Dat hope n wij ook

 3. gewoonhiltje schreef:

  Wie heeft hier nou geen begrip voor, echt geweldig! Proficiat Mark en de anderen 🙂 Veel succes!

 4. Mark Mark schreef:

  Dank je wel 😀

 5. Rick schreef:

  Wat een prachtig initiatief. Ik wens jullie heel veel succes. Het tijdig onderkennen van dysforie bij kinderen -vóór de puberteit- is zo belangrijk en kan zoveel problemen voorkomen.

 6. Rick schreef:

  Wat een geweldig initiatief. Zo belangrijk dat genderdysforie op tijd -vóór de puberteit- onderkend wordt. Dat voorkomt zo ontzettend veel problemen. Heel veel succes toegewenst!

 7. Mark Mark schreef:

  Dank je Rick 😀

  (beter 2x dan geen x 😉 )

 8. Ati Koopman schreef:

  Ben het helemaal met jullie eens. Dit onderwerp, met alle moeilijkheden en vaak onbegrip, waarmee genderdysforie helaas gepaard gaat, op een eerlijke manier bespreekbaar maken. Een boek waar velen, die hier misschien nog mee worstelen veel steun en advies kunnen krijgen. Hoop dat het boek een succes gaat worden, niet alleen voor de personen, die transgender zijn, maar voor vele anderen opdat er meer begrip hiervoor zal ontstaan. Veel succes….

 9. Mark Mark schreef:

  Dank voor je mooie reactie

Een reactie maakt mij blij

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.