Altruïsme

Mijn eerste gedacht bij het zien van deze #wot was “poeh wat een woord voor een feestdag”. Niet door de betekenis, maar door het woord zelf. Een woord met een nobele betekenis maar een woord die de betekenis mijn in ziens geen recht doet. Echt ik vraag me af waarom heeft zo iets moois, zo’n onmogelijke naam gekregen. Dit woord is ooit door iemand verzonnen. Kan me namelijk niet voorstellen dat dit woord is overgenomen uit de tijd dat men alleen nog taal sprak. Die persoon die dit woord de wereld in geholpen heeft, moet een behoorlijke wokkel in zijn hoofd gehad hebben. Welk normaal denkend mens bedenkt voor zoiets nobels nu een woord waar 75% van de bevolking niet eens weet wat het betekend.

Natuurlijk er zijn meer woorden welke die kwalificatie hebben. Als ik die woorden in mijn hoofd zoek kom ik alleen woorden tegen met een minder nobele betekenis of erger. Gelijk vraag ik me af of er causaal verband is tussen het woord en een tekort aan mensen die deze levens houding uitdragen. Hoe kun je nu een levens aanhouding je zelf maken als je niet eens weet hoe je het moet uitspreken zonder je tong te breken. En als je je tong er niet over breekt, breekt je pen wel wanneer je het probeert te schrijven.

Tegenwoordig worden vele reclames gewijd aan het werven van maatjes, of andere type vrijwilligers. Allemaal verspilde kosten en energie. Het is niet voor niks dat alle bomen, planten en bloemen in de winkel niet de Latijnse naam dragen. Hoe populair zou het gipskruid zijn geweest wanneer we de naam gypsophila muralis bleven gebruiken? Ik denk dat er dan weinig tot geen boeketten waren met deze witte bloempjes. Het mooie van het woord gipskruis is ook dat je bij het zien van het woord je er een voorstelling van kan maken, zonder de exacte betekenis te weten.

Ik zou hierom dan ook willen voorstellen het woord altruïsme uit de Dikke Van Dale te schrappen. Wat dan als gevolg dat het woord uit de taal zal gaan verdwijnen. Er moet een nieuw woord komen. Een woord wat gelijk de lading dekt. Een woord waarvan wel de meerderheid van de bevolking weet wat het betekent. Een woord wat ook makkelijk is uit te spreken. Na de introductie van dit woord en verspreidringen door alle media zal er een overvloed komen aan vrijwilligers en maatjes en zal de maatschappij er mooier uitgaan zien.

Ik wil dan ook gelijk een voorstel doen voor het nieuwe woord: GOEDISME!

2 comments on “Altruïsme #WOT opdracht 49
  1. Martha schreef:

    Misschien is onzelfzuchtig of onbaatzuchtig een goede vervanging? 🙂

  2. ommdenker schreef:

    In ieder geval mooiere woorden die hun betekenissen in zich dragen 🙂

Een reactie maakt mij blij

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.